Kanada

Kanada

podróż życia

Kanada to coś więcej niż tylko jej potężny górski krajobraz i skaliste wybrzeże. Tu się również gotuje niezwykłe posiłki, kusi fajną kulturą i organizuje dzikie polowania na łosie.

Wielkie plenery

Drugi co do wielkości kraj na świecie ma nieskończoną różnorodność krajobrazów, a przyroda jest powodem, dla którego przyjeżdża tu mnóstwo turystów. Wysokie góry, lśniące lodowce, epickie lasy i rozległe plaże są tu rozrzucone w sześciu strefach czasowych. Są tłem dla wielu inspirujących przygód, jak obserwacja niedźwiedzi polarnych, grizzly, wielorybów i ulubionego przez wszystkich łosia.

Teren ten stanowi również fantastyczny plac zabaw. Niezależnie, czy chodzi o snowboard w górach Whistler, surfing na falach Nowej Szkocji, nurkowanie wrakowe w turkusowych wodach półwyspu Bruce czy pływanie kajakiem po białej, spienionej rzece South Nahanni na Terytoriach Północno-Zachodnich. Są też łagodniejsze opcje, takie jak spacer po Stanley Park w Vancouver czy odpoczynek na różowych piaszczystych plażach Wyspy Księcia Edwarda.

Urzekające kultury

Wypij kawę z mlekiem i zjedz kruchego rogalika w bistro na chodniku w Montrealu. Możesz też udać się na azjatycki nocny targ w rejonie Vancouver, poznać bogatą scenę artystyczną w Toronto, dołączyć do szalonej imprezy celtyckiej na wyspie Cape Breton, albo popływać kajakiem między pokrytymi lasami deszczowymi tubylczymi wioskami na Haida Gawii. Kanada jest niezwykle zróżnicowana pod względem kultury. Usłyszysz to w muzyce, zobaczysz w sztuce i posmakujesz w kuchni.

Jedzenie dla smakoszy

Kanada to szwedzki stół z lokalnej żywności. Jeśli przemierzyłeś kraj z zachodu na wschód, pewnie napełniłeś swój talerz dzikim łososiem i aksamitnymi przegrzebkami w Kolumbii Brytyjskiej, poutine (frytkami z sosem i twarogiem) w Quebecu i skosztowałeś homara z odrobiną roztopionego masła w prowincjach morskich. Smakosze mogą nie zachwalać kanadyjskiego jedzenia tak, jak kuchni włoskiej czy francuskiej, ale jest ono na pewno charakterystyczne z dużą ilością owoców morza, pikantnymi serami oraz świeżymi, sezonowymi owocami i warzywami.