Meksyk

Meksyk

architektoniczne cuda

Porośnięte palmami plaże, pikantna kuchnia chili, parne dżungle, tętniące życiem miasta i fiesta fajerwerków. Meksyk przywołuje różnorodne, żywe marzenia, a rzeczywistość im odpowiada.

Życie na świeżym powietrzu

Z parującymi dżunglami, ośnieżonymi wulkanami, pustyniami usianymi kaktusami i 10000 km wybrzeża z piaszczystymi plażami i lagunami bogatymi w dziką przyrodę, Meksyk jest niekończącą się przygodą dla zmysłów i miejscem, w którym życie toczy się głównie pod gołym niebem. Wykorzystaj dudniące fale Pacyfiku na desce surfingowej, zagryź fajkę do oddychania, aby odkrywać piękno pod powierzchnią Morza Karaibskiego, popływaj w białych wodach meksykańskich rzek, pozostań na suchym lądzie i wędruj po górskich mglistych lasach Oaxaca, wspinając się na szczyty uśpionych wulkanów lub podziwiaj miliony migrujących motyli Monarch.

Art & Soul of a Nation

Meksykańskie cywilizacje przedhiszpańskie zbudowały jedne z największych na świecie zabytków archeologicznych, w tym wysoką piramidę Teotihuacán i przepiękne świątynie Majów w Palenque. Hiszpańska era kolonialna pozostawiła po sobie piękne miasta pełne ocienionych drzewami placów i bogato rzeźbionych kamiennych kościołów i rezydencji. Z kolei w nowoczesnym Meksyku nastąpił przypływ wielkiej sztuki takich artystów jak Diego Rivera i Frida Kahlo. Najwyższej klasy muzea i galerie dokumentują fascynującą historię kraju i jego nieskończoną wenę twórczą. Kultura popularna jest równie żywa. Od podziemnych klubów tanecznych i sztuki ulicznej Meksyku po wspaniałe rękodzieło rdzennej ludności.

Coś dla podniebienia.

Repertuar gastronomiczny Meksyku jest tak różnorodny, jak ludność i topografia tego kraju. Jedzenie na mieście to niekończąca się przygoda, niezależnie od tego, czy próbujesz regionalnych potraw, takich jak cochinita pibil z Jukatanu (wolno gotowana wieprzowina), czy szerokiej gamy moli (złożone sosy, których przepisy są zazdrośnie strzeżone) w Oaxaca i Puebla lub próbujesz artystyczne mikstury światowej klasy szefów kuchni w Mexico City. Niektóre z najlepszych potraw w Meksyku można zjeść w prostych nadmorskich restauracjach, serwujących świeże ryby i owoce morza, oraz skromne taquerías, wszechobecne w całym Meksyku, gdzie tortille są nadziewane różnymi dodatkami i doprawiane domowymi salsami.