Niewielu turystów dochodzi aż tak daleko. Ci, którzy to zrobią, mogą odkryć inspirujące krajobrazy, wyjątkowe kultury, przyjaznych ludzi i niesamowite przeżycia. Mowa o miejscu w Boliwii zwanym Kanion Cinti. Jest to piękny czerwony skalny kanion, o którym nigdy nie wspominają przewodniki. To miejsce, do którego udają się Boliwijczycy, gdy chcą uciec na weekend, spróbować wina artesanal i odpocząć w otoczeniu przepięknej scenerii.
Cinti to kanion o długości około 50 kilometrów. Wzdłuż wąwozu góruje niebotyczna czerwona skała o wysokości prawie 700 metrów. W Cinti są dwa główne miasta. Camargo (10.000 mieszkańców) na północy i Villa Abecia (2.000) na południu. Pomiędzy nimi jest 40 kilometrów zielonych winnic. Oba miasta są spokojne, relaksujące i piękne, z wolniejszym tempem życia niż zgiełk większych miast Boliwii. Oba są otoczone słynną czerwoną skałą Cinti.
Boliwijska kraina wina
Cinti to prawdziwa oaza pośrodku suchej, zakurzonej altiplano w Boliwii. Wzdłuż kanionu rozciąga się szeroka, leniwa rzeka, która nawadnia zielone winnice i hacjendy. Niektóre z nich pochodzą z XVI wieku. Te winnice były pierwszymi plantacjami winogron w centralnych Andach, produkującymi wina w XVI wieku dla hiszpańskich arystokratów w kopalniach srebra w Potosi.
W tamtych czasach większość wina w Cinti pochodziła z misyjnego winogrona, które wprowadzili Hiszpanie. Tradycyjne wino nazywa się „vino patero”, ponieważ winogrona są nadal miażdżone na wino poprzez ich udeptywanie. Wina Vino patero są nadal najbardziej popularnym rodzajem wina w Cinti. Ale nigdy nie wiesz, co otrzymasz, gdy go spróbujesz. Czasami wino jest dość słabe, a czasami jest pełne aromatu i mocno owocowe. Żadne dwie partie nie są takie same.
Ale w ostatniej dekadzie wytwórnie win zaczęły produkować więcej odmian wina, takich jak Cabernet Savignon, Syrah i Muscatel. Wszystko jest wciąż ręcznie robione, w małych partiach, a często bez etykiet i marketingu. Jakość i konsystencja wina uległa znacznej poprawie dzięki nowym odmianom winogron
Oprócz wina, Cinti jest również znane z obfitości świeżych owoców i przetworów - brzoskwiń, wiśni, fig, śliwek, oliwek, cytryn i mandarynek. W Boliwii świeże owoce są pożądanym luksusem dla podróżnych przybywających z zimnego jałowego altiplano. W szczególności brzoskwinie i śliwki są jedyne na świecie pod względem smaku.
Przygody na świeżym powietrzu
Cała czerwona skała Cinti proponuje wspaniałe wycieczki piesze i rowerowe. Niestety, nie ma zewnętrznych firm oferujących wycieczki zorganizowane. Trzeba zwiedzać ją na własną rękę. Z Camargo lub Villa Abecia można wybrać się na naprawdę ciekawe trasy, na których po drodze mija się niezwykłe formacje skalne. W przeciwieństwie do niektórych bardziej popularnych przystanków na Gringo Trail, nie ma turystów na tych szlakach, a jedynie pasterze kóz.
Oprócz wędrówek, główną atrakcją na świeżym powietrzu w regionie jest kąpiel w naturalnych basenach. W szczególności Villa Abecia ma kilka pięknych basenów na obrzeżach miasta, gdzie można się godzinami relaksować w chłodnej wodzie i ciepłym słońcu. Woda wypływa prosto z górskiego źródła tuż nad basenami.
Ruiny prehiszpańskie
Podobnie jak wiele innych miejsc w Boliwii, Cinti jest pełne prehiszpańskich ruin. Przez cały rok woda była naturalnym miejscem spotkań ludzi przez tysiąclecia. W całym kanionie można znaleźć naskalne rysunki. Są co najmniej dwa miejsca, z dużymi jamami pełnymi malowideł jaskiniowych. Można również znaleźć nienaruszone drogi Inków, a nawet kilka ruin Inkaskich.
Na uboczu
Podczas gdy Cinti odwiedza mnóstwo boliwijskich turystów, obcokrajowców pojawia się tu zaledwie kilku rocznie. Od czasu do czasu zajrzy tu jakiś żądny przygód rowerzysta lub motocyklista podróżujący przez Andy.
Niewielu zagranicznych turystów oznacza, że infrastruktura turystyczna jest ograniczona, poza niektórymi ekskluzywnymi hostelami. Nie ma wycieczek z przewodnikiem, kawiarni wi-fi i żadnej z wszechobecnych pizzerii, które można znaleźć w większości miejsc turystycznych w Boliwii. Z pewnością nie znają też angielskiego.
Jak dojechać do Cinti?
Kanion Cinti znajduje się na drodze między Potosi i Tarija, około 4 godziny na południe od Potosi i 2 godziny na północ od Tarija. Z Potosi najłatwiej dostać się do Cinti taksówką zbiorową ze starego dworca autobusowego. Taksówki te kosztują nieco więcej niż autobusy, ale odjeżdżają o dowolnej porze w ciągu dnia i jeżdżą szybciej. Z drugiej strony autobusy odjeżdżają późno w nocy z Potosi, przyjeżdżając między 1 a 3 rano.
Z Tarija można złapać taksówkę zbiorową z „Parada del Norte”, również odjeżdżającą przez cały dzień. Autobusy z Tarija są tańsze. Wyjeżdżają wieczorem, przybywają do Cinti około godziny 21 lub 22.
Pogoda w regionie Chuquisaca - kiedy przyjechać
Cały rok jest korzystną porą na podróżowanie do regionu Chuquisaca w Boliwii. Temperatury są łagodne i jest mało opadów. Najwyższa średnia temperatura w Chuquisaca wynosi 20°C w październiku a najniższa 17°C w maju.
Jan | Feb | Mar | Apr | May | Jun | Jul | Aug | Sep | Oct | Nov | Dec |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
18°C | 18°C | 18°C | 18°C | 17°C | 17°C | 17°C | 18°C | 19°C | 20°C | 20°C | 19°C |
93 mm |
76 mm |
68 mm |
32 mm |
12 mm |
5 mm |
5 mm |
7 mm |
16 mm |
48 mm |
65 mm |
85 mm |