Cypr

Cypr

wielkie plenerowanie

Skąpane w słońcu połacie piasku to wizytówka Cypru. Są tu plaże dla każdego. Od dzikich i smaganych wiatrem po przyjazne rodzinom i pełne ludzi. W ofercie Cypr ma wszystkie możliwe sporty wodne, od nurkowania po pływanie po powierzchni na desce kite- lub windsurfingowej. A jeśli zmęczysz się błękitem fal, wybierz się do wnętrza wyspy, gdzie łąki porośnięte dzikimi kwiatami i doliny gęsto obsadzonych winnic rozciągają się aż do porośniętego sosnami górskiego grzbietu, oferującego piesze wycieczki, jazdę na rowerze, a nawet narty w zimie. Krajobraz i śródziemnomorski klimat sprawiają, że zawsze jesteś tam gdzie powinieneś.

Przekraczając linię

Przekroczenie granicy między południem a północą pozwala nie tylko zrozumieć złożoną i bolesną współczesną historię wyspy, ale także doświadczyć dwóch cypryjskich społeczności. Społeczeństwa Greków cypryjskich i Turków cypryjskich są z natury różne, ale niewiarygodnie podobne. Łączy je silna rola tradycyjnego życia rodzinnego i bogata historia, w której kultury i zwyczaje ludowe przenikały się, ale są podzielone przez wiarę. Jedno jest pewne, gdziekolwiek jesteś na wyspie, naturalna i ciepła cypryjska gościnność jest silnie widoczna po obu stronach zielonej linii.

Poczucie przeszłości

Pogrążona w mitach, pożądana przez każdego zdobywcę mającego oko na nagrodę, burzliwa i wielowarstwowa przeszłość Cypru pozostawiła starożytne bogactwa rozrzucone po całej wyspie. Mieszkania neolityczne, grobowce z epoki brązu i fenickie pozostałości niegdyś potężnych miast - królestw, rzymskie mozaiki, zamki na szczytach gór i bizantyjskie kościoły leżą rozproszone po okolicy. Spacerując po miastach, można dostrzec zachowane dziedzictwo architektoniczne z okresu Lusignan, Wenecji i Osmańskie. Cypr może powitać Cię na plaży, ale zagłęb się w przeszłość, a odkryjesz całą historię Morza Śródziemnego.

Kulinarna uczta

Meze to przepyszny sposób na poznanie lokalnej kuchni, kuszący kubki smakowe ucztą małych dań, od kremowego hummusu po kebaby czy afelię (wieprzowinę gotowaną w czerwonym winie). Pod silnym wpływem tureckiej, greckiej i bliskowschodniej kultury kulinarnej, kuchnia cypryjska ma swoje własne kulinarne gwiazdy, w tym haloumi czy kebab sheftalia. I nie zapomnij o deserach. Aromatyzowane migdałami, wodą różaną i pistacjami, słodkie smakołyki obejmują zarówno puddingi ryżowe, jak i cudownie lepką bakławę.